Nustatyta, jog kiekvieną dieną maistą šeimai gaminanti namų šeimininkė kiekvienais metais maisto gaminimo erdvėje nužingsniuoja per du milijonus žingsnių. Bet kasdienę kelionę įmanoma sutrumpinti, jei atsižvelgsite į specialistų patarimus, kaip virtuvės baldai aplinką gali padaryti praktiška ir ergonomiška.
Kurdami virtuvės baldus siekiame, kad virtuvės baldai būtų ne tik estetiški. Virtuvėje bus suplanuota ergonomiška maisto gamybos sritis, jei rinksitės pagal individualų projektą pagamintus baldus virtuvei, ne tik išpildančius ir optimaliai užimančius ribotą erdvę, bet ir pritaikytus konkretiems jūsų poreikiams.
Baldai virtuvei bus funcionalūs, jeigu išvengsite būdingiausių baldų projektavimo problemų:
1. Virtuvės baldai, kurių didelis stalviršio aukštis. Jei netinkamai nustatomas virtuvės baldų stalo paviršiaus aukštis, aukštaūgiui žmogui tenka lenktis prie darbastalio, o mažesniems – aukštai kelti rankas, todėl stovėdami nepatogiai susilenkę ir įtempę raumenis greitai pavargsta, sulėtėja darbo procesas ir nelieka maisto gaminimo teikiamo malonumo.
2. Virtuvės baldai, kuriuose nėra pakankamai vietos virtuvinei įrangai. Virtuvės baldai susideda iš spintelių ir stalčių. Viruvėje esantys baldai turi turėti tiek spintelių ir stalčių, tiek, kad atvėrus baldų duris daiktai nepradėtų kristi iš lentynų.
3. Baldai virtuvėje su sudėtingai pasiekiamomis kampo spintelėmis. Jeigu kiekvieną kartą prireikus puodo tenka iš toli esančios kampinės spintelės ištraukti visus daiktus, norint jį pasiekti, maistas bus gaminamas keliskart ilgiau, ir gaminimo procesas jus vargins.
4. Baldai virtuvėje be apšvietimo. Jei po pakabintomis virtuvės spintelėmis nėra apšvietimo, lieka neapšviesta darbo zona. Tamsa darbo zonoje, kurioje gaminate maistą, priverčia telkti dėmesį, įtempti regėjimą, tad nieko nuostabaus, kad greitai pasijuntate pavargę ir susierzinę. Virtuvės baldai turi turėti apšvietimą.
5. Standartiniai baldai. Virtuvėje dažnai dirba vienas žmogus, todėl baldai geriausiai, jei pritaikyti to žmogaus aukščiui, pomėgiams.
6. blogai išplanuoti virtuvės baldai. Pagrindiniai virtuvės taškai: plautuvė, kaitlentė, šaldytuvas turi sudaryti trikampį.
7. Blogas virtuvės baldų zonavimas. Skiriamos 5 virtuvės baldų zonos:
• maisto produktų saugojimo zona. Šioje zonoje laikomos einamiausios maisto produktų atsargos;
• indų laikymo zona. Virtuvės baldų zona (spintelės ir stalčiai), kurioje laikomi indai;
• valymo priemonių laikymo zona. Šioje virtuvės baldų dalyje laikomi įvairūs plovikliai ir valikliai;
• Valgymo įrankių laikymo zona. Virtuvės baldai privalo turėti pakankamą kiekį stalčių, kad būtų įmanoma susidėti visus dažnai naudojamus įrankius.
• maisto gaminimo zona. Virtuviniai baldai bus praktiški tik tada, kai bus skiriama pakankamai erdvės maisto gaminimui.
Virtuvės baldai turi būti planuojami ir gaminami specialistų, tuomet Jūsų baldai virtuvėje bus ergonomiški, estetiški ir funkcionalūs.